Styczeń 2014

Dodane przez w Kosmetyki, Uroda i kosmetyki | 0 komentarzy

Olejek arganowy – rośnie popularność „marokańskiego złota”

Olejek arganowy to jeden z największych kosmetycznych hitów ostatnich lat. Ten pochodzący z Maroka specyfik jest wykorzystywany przez producentów przy wytwarzaniu wielu kosmetyków. Stanowi cenny składnik preparatów do pielęgnacji twarzy i całego ciała. Stosuje się go również przy produkcji preparatów do włosów oraz paznokci. Ze względu na wielopłaszczyznowe działanie oleju arganowego, nazywa się go nawet „olejkiem młodości”.

Olejek arganowy

Olej arganowy zasłynął głównie jako ważny składnik kosmetyków przeciwzmarszczkowych. Ma on silne działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu hamuje procesy starzenia się. Pomaga w zapobieganiu przedwczesnego powstawania zmarszczek, a jednocześnie umożliwia spłycanie tych już istniejących. Przy okazji, głęboko nawilża skórę, a to sprawia, że dłużej zachowuje ona młody, witalny wygląd. Intensywne nawilżanie sprawia, że ten sam olejek wykorzystywany jest do produkcji kosmetyków kierowanych do osób mających cerę suchą i skłonną do podrażnień. Sprawdza się również jako preparat pomagający w walce z cellulitem oraz rozstępami. Nadaje skórze elastyczności i jędrności. Z tego względu olej ten jest powszechnie stosowany w balsamach, kremach i mleczkach do ciała.

Właściwości przeciwzapalne, z których słynie olejek arganowy powodują, że stosuje się go do produkcji kosmetyków dla osób o cerze ze skłonnościami do wyprysków oraz podrażnień skórnych. Z tego samego powodu często wykorzystuje się go przy wytwarzaniu kosmetyków do opalania, głównie mleczkach, balsamach oraz środkach stosowanych po opalaniu. Chroni przed nadmiernym działaniem promieni słonecznych i sprawia przy tym, że nawet mocno opalona skóra nie przesusza się, zachowując zdrowy wygląd. W razie ewentualnych poparzeń słonecznych, olejek można stosować również jak specyfik do łagodzenia objawów.

Jako że olej arganowy pomaga w odbudowie warstwy wodno-tłuszczowej skóry, jest ważnym składnikiem kosmetyków o właściwościach regenerujących. Świetnie sprawdza się w specyfikach do demakijażu i w kosmetykach stosowanych po goleniu. Dodatkowo, te same cechy powodują, że pomaga on w odbudowie zniszczonych kosmyków włosów oraz w odżywieniu zniszczonej płytki paznokci. Dlatego też, jest wykorzystywany do produkcji szamponów, odżywek oraz lakierów do paznokci. Warto dodać, że olej arganowy nie tylko pomaga nam w dbaniu o wygląd, ale korzystnie działa również na zdrowie.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *