Maj 2014

Dodane przez w Moda i styl | 0 komentarzy

Faberge – niezmiennie symbol luksusu!

Jajka Faberge to jedne z najsłynniejszych dzieł złotniczych pochodzących z XIX w., z czasów carskiej Rosji. Do dzisiaj są one uznawane za wyjątkowo cenne, dlatego ich wartość na rynku jest wręcz zawrotna. Były wykonywane na specjalne zamówienia cara przez jego nadwornego jubilera. Zakochane były w nich zarówno żona cara Aleksandra III, jak również małżonka Mikołaja II.

faberge

Jajka pochodzące z pracowni Faberge miały stanowić prezenty wielkanocne, a wykonywane były nie tylko ze złota, ale również ze srebra oraz najdroższych kamieni szlachetnych, masy perłowej, a nawet kości słoniowej. Do dzisiaj kojarzone są z wyjątkowymi, bogatymi zdobieniami.

Już w dawnych czasach o jajkach wykonanych w pracowni jubilera Faberge marzyli najwięksi władcy Europy. Trafiały one jednak tylko do wybranych. Dzisiaj wciąż są marzeniem kolekcjonerów i miłośników sztuki w jej najlepszym wydaniu. Trudno jest je jednak znaleźć, a ceny rynkowe są naprawdę kolosalne, sprawia to, że wyroby Faberge są praktycznie kompletnie niedostępne dla przeciętnego śmiertelnika. A co jest tak niezwykłego w jajkach Faberge? Pomijając fakt, że wykonano je z drogich materiałów, to przede wszystkim, wyróżniają się zachwycającą jednością wykonania, czystości stylu oraz harmonii. Warto przy tym zaznaczyć, że style, w jakich tworzono jajka były rozmaite, lecz zawsze jedna stylistyka była utrzymywana od początku do końca, bez jakichkolwiek odstępstw, które mogłyby zaburzyć jej harmonię.

Należy pamiętać, że wyroby Faberge to nie tylko jajka wielkanocne, ale również inne elementy dekoracyjne czy biżuteryjne. Jednak to właśnie jajka spotkały się z największym uznaniem. Co ciekawe, rzadko były one jedynie ozdobą. Zazwyczaj stanowiły również zapis ważnych wydarzeń. Na niektórych z nich znajdowały się motywy ozdobne jasno wskazujące na to, z jakiej okazji powstało dane jajko. Niekoniecznie były to święta. Niektóre jajka upamiętniają koronację Mikołaja II i jego żony, inne są pamiątką po podróży cara Mikołaja II dookoła świata. Mogą one być skarbnicą wiedzy o dziejach cesarzy i ich rodzin.

Eksperci przyznają, że w dzisiejszych czasach astronomiczne ceny wyrobów Faberge wcale nie wynikają już tylko z tego, że były one wytwarzane z drogich surowców. Nie ma to praktycznie żadnego znaczenia. Na ich cenę składa się zwykle historia konkretnego jajka oraz to, kto był jego wcześniejszym właścicielem. Im ważniejsza była to osoba, tym droższe będzie jajo.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *