sierpień 2012

Dodane przez w Fryzury | 0 komentarzy

Chcesz mieć zdrowe włosy? Zacznij od diety

Warunkiem posiadania pięknych i zarazem zdrowych włosów jest dieta bogata w składniki odżywcze. Trzeba je regularnie dostarczać naszemu organizmowi w pożywieniu, gdyż nie ma możliwości ich magazynowania i jedzenia „na zapas”.

Budulcem włosów są białka, z których najbardziej wartościowe są te posiadające aminokwasy siarkowe (cystyna i metionina). Powinny one stanowić codzienny element naszej diety. Te wzmacniające nasze włosy związki możemy znaleźć w mięsie i jego przetworach, soi, żółtkach jaj, otrębach pszennych, a także płatkach owsianych. Do prawidłowej budowy naszych włosów potrzebne są również substancje energetyczne (głównie glukoza), witaminy z grupy B, wit. A, H i E oraz minerały (m.in. żelazo, miedź, selen, cynk, magnez, krzem).
Pierwiastki mineralne stymulują tempo wzrostu włosa i podnoszą jego wytrzymałość.

Zdrowe włosy? Zacznij od diety

Gdzie szukać składników, których potrzebują nasze włosy?

Żelazo i kwas foliowy pozwalające naszym komórkom oddychać znajdziemy w:

  • czerwonym mięsie,
  • wątróbce,
  • burakach,
  • soi,
  • fasoli,
  • orzechach,
  • pestkach dyni,
  • ziarnach słonecznika,
  • morelach,
  • sezamie,
  • jajach,
  • natce pietruszki,
  • groszku,
  • zielonych warzywach liściastych.

Uwaga: niedobór żelaza powoduje wypadanie i łamanie się włosów, co może doprowadzić do wyłysienia.

Cynk i krzem budujące włosy znajdują się w:

  • produktach z pełnego zboża,
  • ryżu naturalnym,
  • serach żółtych,
  • ziarnach słonecznika,
  • orzechach,
  • migdałach,
  • pestkach dyni,
  • jajach,
  • soczewicy,
  • groszku,
  • mleku,
  • pokrzywie,
  • skrzypie polnym.

Brak tych pierwiastków powoduje osłabienie i wypadanie włosów.

Miedź wzmacniającą nasze włosy zjadamy wraz z:

  • mięsem,
  • orzechami,
  • płatkami owsianymi,
  • chlebem pełnoziarnistym,
  • brokułami,
  • fasolą,
  • rybami,
  • szparagami,
  • burakami.

Brak miedzi może skutkować odbarwieniem włosa, który staje się  słaby i poskręcany.

Magnez potrzebny do syntezy białek zawierają:

  • pestki dyni,
  • ziarna słonecznika,
  • orzechy,
  • sałata,
  • brokuły,
  • morele,
  • marchew,
  • soczewica,
  • kalafior,
  • pomidor,
  • kapusta,
  • czekolada gorzka,
  • ryby,
  • kasze,
  • kakao.

Grupa witamin B-kompleks pobudzająca cebulki włosa wchodzi w skład:

  • otrębów i płatków owsianych,
  • jaj,
  • mleka,
  • drożdży,
  • ziemniaków,
  • chleba razowego,
  • wątroby,
  • drobiu,
  • ryb,
  • cebuli,
  • warzyw strączkowych oraz tych ciemnozielonych.

Dietę na lśniące, zdrowe, piękne włosy uzupełnią także: witamina A (masło, sery, pomidory, papryka, marchew, wątróbka) oraz witamina E wraz z nienasyconymi kwasami tłuszczowymi (ryby morskie, siemię lniane, tran). Należy natomiast unikać zbyt dużej ilości węglowodanów, nadmiaru produktów zbożowych oraz cukru.

Zdrowe włosy? Zacznij od diety

Pielęgnacja włosów polega nie tylko na stosowaniu zewnętrznych produktów pielęgnacyjnych (odżywki, maski), ale przede wszystkim na prawidłowym odżywianiu swoich włosów. Warto zatem dbać o siebie i o swoją fryzurę za pomocą odpowiedniego jadłospisu. Można także dostarczać organizmowi mikroelementów oraz niezbędnych witamin za pomocą suplementów diety. Takie kapsułki, tabletki lub herbatki zawierają w swoim składzie przeważnie skrzyp polny, cynk i pokrzywę. Pobudzają one cebulki włosowe do wzrostu nowych włosów oraz je odbudowują. Dzięki tym trzem krokom nasze włosy będą zarówno zadbane, jak i zdrowe.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.